Лугинська Районна Державна Адміністрація
Житомирська область, Лугинський район
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Сальмонельоз – небезпечна інфекційна хвороба!

Дата: 17.09.2019 15:09
Кількість переглядів: 36

  З початку 2019 року в Житомирській області зареєстровано 3 спалахи (Любарський, Андрушівський та Олевський райони), під час яких постраждало 40 осіб, в тому числі 4 дітей віком до 17 років. Усі 3 спалахи були пов’язані з об’єктами громадського харчування.

  Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання. Зараження відбувається аліментарним шляхом у 90-96% випадків, а також водним та побутовим шляхами. Механічно переносити сальмонели на кінчиках лапок здатні мухи, таргани.

  Найбільшу небезпеку становлять хворі з легкими і стертими формами хвороби, а також бактеріоносії, які працюють у сфері громадського харчування, дитячих дошкільних і лікувальних закладах. Найчастіше захворювання виникає при споживанні інфікованих м’яса та м’ясних продуктів, яєць, а також вживання риби, морепродуктів, молока та молокопродуктів.

   Інкубаційний період сальмонельозу триває від 2 годин до 3 днів. Захворювання починається гостро з підвищення температури тіла і наростання ознак інтоксикації (головний біль, ломота в м’язах, слабкість). Потім у животі виникає біль спастичного характеру з переважною локалізацією у верхніх відділах живота і пупкової області, нудота та часта блювота. Незабаром приєднується діарея.

  Щоб запобігти захворюванню на сальмонельоз, необхідно виконувати певні правила:

- сирі продукти тваринного походження слід відразу після покупки покласти в холодильник і зберігати їх окремо;

- яйця перед вживанням слід ретельно вимити;

- м’ясо і птицю необхідно добре проварювати або просмажувати невеликими шматками;

- для сирих продуктів необхідно використовувати окремий посуд та приладдя, після вживання обдавати окропом;

- дотримуватись на кухні чистоти, своєчасно прибирати сміття, харчові відходи, не допускати появи мух, тарганів і гризунів;

- необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, частіше мити руки з милом, особливо, після повернення з вулиці, перед вживанням їжі, після відвідування туалету;

- якщо немає умов для миття рук, використовуйте вологі серветки, дезінфікуючі засоби для рук;

- не допускайте змішування свіжоприготовленої страви із її залишками попереднього дня;

- не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;

- під час поїздок не споживайте швидкопсувні продукти: молочні, м'ясні, салати, заправлені сметаною або майонезом, кремові вироби.

  Якщо у Вас або членів Вашої родини все ж таки з’явилися перші симптоми захворювання – підвищення температури тіла, озноб, головний біль та біль у животі, пронос – негайно звертайтесь за медичною допомогою.

                                                               Держпродспоживслужба Лугинського району


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь